Doktorke SavicStomatologija za starePreventivna stomatologija za decuStomatoloska ordinacija Doktorke Savic

Usluge

Adresa:

Krfska 20
Zvezdara, Beograd

Zakazivanje:

069-24-26-281

011-64-26-281

 

E-mail:

jovana@drsavic.rs

 

Radno vreme:

12h - 20h

Saveti dr Savić o pravilnom pranju zuba

Saveti dr Savić o pravilnom pranju zuba

Doktorke Savić Vam ukazuju na pravilnu tehniku pranja zuba kao i na greške koje često nenamerno pravite u toj svojoj svakodnevnoj navici.

 

Redovno i pravilno pranje zuba je način da mogućnost nastanka kako karijesa tako i oboljenja desni svedete na minimum. Pranjem zuba uklanjate naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba koji su direktni izazivači zubnog karijesa. Iako je pranje zuba jednostavan postupak koji svi sprovodimo svakodnevno, doktorke Savić su kroz svoju praksu primetile da taj svakodnevni postupak mnogi sprovode nepravilno. Zbog toga u svojoj ordinaciji redovno edukuju svoje pacijente o pravilnoj tehnici pranja zuba, ujedno ukazujući i na greške koje se u tom postupku često prave.

Pravilna tehnika pranja zuba podrazumeva četiri faze.

U prvoj fazi četkica se postavlja sa spoljašnje strane zuba uz granicu s desnima, vodoravno u odnosu na jednu stranu gornje vilice pod uglom od 45° na osu zuba. Laganim pokretima četkica se okreće prema dole. Jednom takvom serijom treba obuhvatiti 2 do 3 zuba a pokrete ponoviti barem 8 puta. Pomerati četkicu ka suprotnoj strani vilice i tako očistiti spoljašnje strane svih gornjih zuba.

U drugoj fazi četkicu treba postaviti na zube donje vilice i istim pokretima (sa razlikom što su sad pokreti prema gore) čiste se spoljašnje strane donjih zuba.

Nakon čišćenja spoljašnjih strana svih zuba, četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima (okretanjem na dole za gornje zube i na gore za donje zube) čistiti te površine.

Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima napred-nazad. U ovoj fazi treba oprati i gornju stranu jezika.

Redosled ovih faza nije striktan ali ih obavezno treba sve ispuniti. 

 

Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak, hrana i bakterije koje želite da uklonite sa površine zuba, neće se skidati sa zuba već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, taj isti sadžaj sabijate u desni u predelu vrata zuba. I jedan i drugi postupak dovodi do njihovog oštećenja a vremenom i do povlačenja desni čime se otvaraju vrata za mnogo kompilovanije probleme.   

 

Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutru i uveče, u trajanju od tri minuta,  a poželjno je posle svakog obroka.

 

 

Aktuelnosti

Saveti dr Savić o pravilnom pranju zuba

Saveti dr Savić o pravilnom pranju zuba


Doktorke Savić Vam ukazuju na pravilnu tehniku pranja zuba kao i na greške koje često nenamerno pravite u toj svojoj svakodnevnoj navici.
Uputstva za negu i lečenje zuba u trudnoći

Uputstva za negu i lečenje zuba u trudnoći


Stomatološka ordinacija Savić Vam pomaže da se rešite zabluda vezanim za stomatološka stanja i intervencije u trudnoći.
Prvi put u ordinaciji Savić

Prvi put u ordinaciji Savić


Da bi svaki pacijent po dolasku u našu porodičnu stomatolosku ordinaciju imao maksimalnu posvećenost svog terapeuta , stomatološka ordinacija Savić radi ISKLJUČIVO po principu zakazivanja na broj telefona 011/ 64 26 281